Ungdom

I en stor församling finns det alltid utrymme för att ungdomar skall kunna få vara tillsammans och möta Gud ihop. Speciellt är det fredagarna som är aktuellt för dessa samlingar där programmet varierar mellan bland annat ungdomsmöte, att ha outreach eller en mer satsig gemenskapsaktivitet. Såklart finns det även tid att fika och bara hänga med vänner.
Inom ungdomsarbetet satsar vi också på Konfa, missionsresor under påsklovet, sportlovsläger och tonårslägret Teenstreet på sommaren.

Läs om Ryttargårdskyrkans hantering av personuppgifter: Personuppgiftsbehandling i Ryttargårdskyrkan.

Enter

Enter

Välkommen till ENTER för dig 13-19 år!

Följ oss på Facebook: ENTER och instagram: enter.ryttis så ser du varje vecka vad som händer. Är du förälder och vill ha info om vad som händer i vår ungdomsverksamhet? Anmäl dig till föräldramailen http://lists.ryttargardskyrkan.se/mailman/listinfo/enterparents. Där skickar vi ut info om ENTER, Konfa och läger m.m.

Vi vill på ENTER utmana och utrusta unga människor till att möta, följa och formas av Jesus. Vi kallar arbetet för ”ENTER” vilket innebär att vi både vill gå in och lära känna Jesus mer men också gå ut med uppdraget att berätta för världen om Jesus Kristus. Detta gör vi genom att ha några olika inriktningar på ENTER.

Nedan berättas om vad vi gör vid de olika tillfällen:

enterIN: start 19:00 med ungdomsmöte, sedan smågrupper där vi får lära känna varandra mer. Kvällen fortsätter med café och häng! Kyrkan stänger vid 24.

enterTAINMENT: start vid 19:00 där vi oftast kör en lite större aktivitet med allihopa! Ibland finns möjligheten att välja mellan något i sporthallen eller en lugnare aktivitet. Det blir fika, smågruppshäng och en kortare andakt. Kyrkan stänger vid 24.

enterOUT: oftast start vid 19:00. Här satsar vi på att gå utanför kyrkans lokaler och älska vår stad. Vi hjälper ibland till i Ryd eller Bergas hemkyrka och det kan vara allt från att dela ut inbjudningar till gudstjänster, bjuder på fika, hänger med barn och möter människor med mera. Kvällarna har ibland olika sluttid, men generellt mellan 22:30 och 24.

enterHOME: vi möts i smågrupperna hemma hos ledarna. Starttid är som vanligt vid 19:00 men var man ses och vad man gör ser olika ut för de olika grupperna. Grupperna är indelade efter ålder och kön. Det brukar finnas tid för fika, häng, lekar, bön och lovsång! Sluttid varierar, men ofta inte efter 24.

Tjej- och killkväll: start 19:00. Vi delar gruppen efter tjejer och killar. Det blir ungdomsmöte, smågrupper, ofta panelsamtal samt häng och fika. Kyrkan stänger 24.

Har du frågor angående ungdomsverksamheten tveka inte att höra av dig till:
Ungdomsledare Karin Götestrand.

Vi ses!

Sportlovsläger

Häng med på sportlovsläger i Sälen, Lindvallen, 15-19februari 2020! Det är ett läger fyllt av go gemenskap, skidåkning och undervisning. Vi åker buss till Sälen och bor sedan på Sälsäterns fjällgård, www.fjallgarden.nu. Lägret är för dig mellan 13–19 år.

Vi åker lördag morgon kl 07:30 från Ryttargårdskyrkan och kommer hem runt kl 23 på onsdagskvällen. Det blir sammanlagt fyra skiddagar och på kvällarna har vi gemensamma samlingar och umgås.

Tiden på detta läger vill vi använda till att fördjupa relationer. Både relationer till varandra och till Gud. Detta gör vi genom att prata med varandra, åka skidor, leka i snön, diska, läsa bibeln, lovsjunga Gud och helt enkelt leva tillsammans dessa dygn. Läger är som sagt ett väldigt bra tillfälle att lära känna varandra. Kanske har du en kompis som inte brukar gå till kyrkan eller inte vet så mycket om Jesus. Fråga om han eller hon vill följa med!

Information

 • Sportlovsläger 15 – 19 februari
 • För dig som är 13 – 19 år
 • Lägret är helt energidrycks, alkohol- och drogfritt
 • Max 50 deltagare – anmäl dig i tid!

Pris

Priset är ca 1700 kr och inkluderar bussresa, boende och mat. Kostnad för liftkort och skidhyra tillkommer. Vi vill inte att någon ska behöva avstå p g a ekonomiska skäl, så om det skulle uppstå något problem hör av dig till Oskar Åblad så finner vi en gemensam lösning.

Anmälan

Anmälan öppnar lördagen den 16 november kl. 10.00

Anmäl dig genom att fylla i formuläret

Kontakt

Oskar Åblad Oskar.ablad.felaktigryttargardskyrkan.se 0703-291139
Johanna Uhlin – johuhlin.felaktiggmail.com 070-2407284

Påskresa

Från gymnasiet Påsklovet 2020

Under påsklovet finns det möjlighet för ungdomar i gymnasieåldern och äldre att åka på påskresa, inom Europa eller till Mellanöstern i samarbete med organisationen OM. Under påsklovet 2020 anordnas resor till Grekland, Portugal, Marocko och Egypten.

Resornas ledord är att betjäna människorna på platsen och i allt ära Gud.

Resorna innehåller bl a: Evangelisation, praktiskt och socialt arbete, möta lokala troende och internationella arbetare, bön, medverkan i gudstjänster, möjlighet till att dela ditt vittnesbörd, undervisning etc.

Ålder: 16 år eller äldre.

Tid: Påsklovet. Exakta dagar bestäms då flygbiljetterna beställs.

Europaresorna riktar sig till dig som t.ex. 

 • Reser på en påskresa för första gången.
 • Vill uppleva hur det är att vara ute i mission.
 • Är speciellt intresserad av mission i Europa.
 • Är intresserad av volontärsarbete.

Resorna utanför Europa riktar sig till dig som:

 • Har varit med på någon påskresa tidigare eller är 18 år eller äldre.
 • Brinner för mission och/eller muslimvärlden.
 • Överväger att satsa på mission för en längre tid.

Bloggen

2018 års blogg kan du läsa om vad som hände under veckan. Vill du veta mer vad som hänt tidigare år? Se då bloggarna för påskresorna 2017, 20162015 och 2014.

Förberedelser:

Förberedelseträffarna inför resan är viktiga för att resan skall bli så bra som möjligt. Notera att de är obligatoriska att närvara på.

 • Vi vill göra vårt bästa för att både förberedelsetiden och själva påskveckan ska bli så bra som det bara kan bli.
 • Vi vill vara öppna för att växa till i vårt lärjungaskap. 
 • Vi gör det vi kan och så tar Gud hand om allt det övriga! J

Minns du vad som är påskresornas ledord?
Att betjäna människorna på platsen och i allt ära Gud!

Anmälan:

Anmälan för 2020 öppnar Söndag 29 sep kl 18.00 på följande länk.

TIDSCHEMA

Ledarträning 1   –   21/11
Ledarträning 2   –   16/1 
Förberedelseträff 1 + Föräldraträff   –   tis 21/1, 18:30-21:00
Enter Out   –   31/1

Förberedelseträff 2   –   ons 12/2, 18:30-21:00 

Enter Out   –   28/2
Förberedelseträff 3   –   tors 12/3, 18:30-21:00 
Enter Out   –   27/3 
Förbön i gudstjänst + avstämning efteråt   –   29/3
Påskresor   –   4/4   –    11/4
Återträff   –   20/4 

KONTAKT

Caroline Klaar – carolineidak@gmail.com

Elsa Dahlén – elsadahlens@gmail.com

Fredrik Dahlén – freda867@gmail.com

Ian Lowry – ian.n.lowry@gmail.com

Ackie Lowry – ackielowry@gmail.com

TeenStreet

13 år och upp 31 Juli-8 Aug 2020

TEENSTREET-lägret 31 Juli-8 Augusti

TeenStreet är ett internationellt kristet tonårsläger arrangerat av OM. Varje år träffas mer än 4000 människor från hela Europa för att vara med på en vecka med lovsång, bibelstudier, smågrupper, sport, skapande och annat kul. Vår målsättning är att jobba tillsammans med Guds församling för att inspirera och utrusta unga kristna människor till att ha en äkta relation med Jesus och reflektera honom i sin vardag. 

Vill du skriva ut en beskrivning finns den på följande länk.

Beskrivning av lägret finns på TeenStreet och även på TeenStreet-Sverige.

Svar på vanliga frågor finns här.

Som deltagare är du med tills det år du fyller 18. Sen kan du vara ledare eller volontär och då finns ingen övre gräns.

Hur Går Anmälan till Teenstreet till? anmäl dig till Ryttargårdskyrkans Intresseanmälan samt Teenstreets egna hemsida

För att åka med Ryttargårdskyrkan till Teenstreet sommaren 2020 behöver du fylla i Ryttargårdskyrkans intresseanmälan samt anmäla sig till Teenstreet på deras egna hemsida. De är alltså två anmälningar som ska fyllas i. Båda länkarna kommer du senare hitta i slutet av denna rubrik. Även om du inte bestämt dig helt, men funderar på att åka med till Teensteet i sommar kan du anmäla dig till Ryttargårdskyrkans intresseanmälan, det är första steget, (anmäl dig dock inte till det externa stipendiet som går att ansöka om när du fyller i intresseanmälan om du inte är säker på att du ska med på Teenstreet då det externa stipendiet innebär att man behöver betala en anmälningsavgift (förbetalning av lägret) på 500kr som inte betalas tillbaka, sista ansökningsdag för det externa stipendiet är 9 feb.) När du helt bestämt dig för att åka med till Teenstreet fyller du i anmälan till Teenstreet på deras hemsida, det är andra steget.

Varför ska man börja med att anmäla sig till Ryttargårdskyrkans intresseanmälan?

 – Du bjuds in att vara med på olika förberedelser (brödbaksförsäljning, valborg), samlingar inför lägret. Vi gör aktiviteter för att samla in pengar.  Desto tidigare du anmäler dig, desto mer hinner du alltså hjälpa till och desto mer bidrag får du.

    – Du ska kunna ansöka om externt stipendium (Senast x feb). För att ansöka om externt stipendium anmäler du dig på intresseanmälan senast 10 feb och fyller där i att du vill ha del av det externa stipendiet. Det externa stipendiet kan du söka om du är 25 år eller yngre. Glöm inte att betala in 500 kr till Ryttargårdskyrkans bankgiro, 116-9903, om du söker externt stipendium. Märk med ”TeenStreet” följt av ditt namn. Vi behöver ha in pengarna då vi vill vara säkra på att de som ansöker om externt stipendium verkligen vet att de kommer att åka, listorna som vi ansöker om stipendiet med behöver nämligen stämma. De 500kr som betalats in dras sedan av från din lägeravgift, det blir alltså som en delbetalning av lägeravgiften. Ps. Om du inte vet om du vill åka på lägret anmäl dig då inte till externt stipendium då den avgiften ej betalas tillbaka.


    – Du ska kunna ansöka om Ryttargårdskyrkans eller Johanneskyrkans missionsstipendium (Om Ryttargårdskyrkan eller Johanneskyrkan är din hemförsamling). ps. Ryttargårdskyrkans missionsstipendium hänger ihop med brödförsäljning och valborg, rent generellt är det så att desto mer man hjälper till vid de tillfällena desto mer missionsstipendium har man möjlighet att få.

   – Vi skall kunna upprätta en krisplan

Även om du inte bestämt dig, men funderar på att åka med till TeenStreet i sommar anmäl dig alltså till Ryttargårdskyrkans intresseanmälan för att ha möjlighet att vara med i förberedleserna som Ryttargårdskyrkan anordnar.  

  Steg 1. Ryttargårdskyrkans intresseanmälan:

  Anmäl dig via länken

  Notera att detta inte är själva anmälan till TeenStreet utan bara en anmälan för att få information och kunna vara med på förberedelserna inför resan. Sista anmälningsdag på denna lista är antingen när du bestämt dig för att vara med på förberedelserna dock senast 24 maj. (Om du anmält dig till externt stipendie, senast 9 feb, behöver du i samband med det betala in 500kr, se info ovan i texten)

  Steg 2. Anmälan till Teenstreet på deras egna hemsida:

  Anmälan till själva lägret ska du göra på Teenstreets egna hemsida www.om.org/teenstreet. Sista anmälningsdag är xx maj.
  Du betalar bara anmälningsavgiften direkt till OM. Övriga kostnader för lägret går via Ryttargårdskyrkan.

  Resten betalar du in till Ryttargårdskyrkan (OBS! Du får info om hur mycket detta är efter sista anmälningsdagen xx maj) på Bankgiro 116-9903. Märk inbetalningen med
  ”TeenStreet” och ditt namn. Hur mycket du skall betala beror på hur mycket av förberedelserna du deltagit i.
  Efter sista anmälningsdag, xx maj, kommer vi sammanställa hur mycket var och en skall betala och snart
  därefter meddelar vi dig via e-post vad du skall betala.


  Kalendar

  Notera att tider och datum nedan kan förändras

  Sön 9 febSista anmälning för att vara med och söka externt stipendium, Folke Bernadottes.
  Sön   23 feb  10.45-14.00  Brödförsäljning.
  Sön 15 mars 10.45  Hamburgeförsäljning vid årsmötet 
  Sön  19 april  10.45-14.00 Brödförsäljning 
  To 30 april  17.00-23.00  Valborg. Aktiviteter och försäljning för TeenStreet. Se info om Valborg nedan
  Lör   xx maj  10:00- 16:00  TeenStreet Sverige Ledardagen (Bildas-Gårdshusets lokaler)

  Fre  xx maj                             Sista tillfället att anmäla sig till TeenStreet

  Sö  xx juni  10.45-15.00      BBQ och info för deltagare efter gudstjänsten, även info för föräldrar om lägret och resan. 
  Fre  31 juli       Avfärd till TeenStreet Offenburg
  Lör  8 aug        Hemkomst från TeenStreet 
  XXX  XX           TeenStreet och Enter sommarfest


   
   
         


  Missionsstipendium

  Ryttargårdskyrkan och Johanneskyrkan har ett missionsstipendium som finns att söka om du har någon av dessa kyrkor som hemförsamling. Precis som tidigare år, så förväntas du att delta aktivt i förberedelserna inför TeenStreet för att ha möjlighet att ta del av missionsstipendiet.

  Missionsstipendiet går att söka fram till sista anmälningsdag, och sker i samband med att man gör
  intresseanmälan på webben (se ovan). Kriterierna för att få stipendierna finns angivet i web-anmälan. Glöm inte att maila in påskriven ansökan. 

  Kostnad

  Deltagare: Ca xx kr
  Funktionärer: Ca yy kr
  Priserna inkluderar mat, logi och bussresa från Linköping

  Om du är med på de gemensamma aktiviteterna såsom bakning och Valborg (se nedan) samt är med och söker stipendier (se ovan och nedan), blir det betydligt billigare. Vilken summa som skall betalas i slutändan vet vi alltså inte ännu. Det beror
  på hur duktiga ni är att samla in pengar och om vi beviljas stipendier. 

  På området finns det kiosker, matställen samt stånd som säljer skivor, väskor, tröjor, böcker med mera. Till detta kan behövas fickpengar men det är egentligen inte särskilt mycket pengar som behövs. 

  Externt stipendium

  Gruppen från Ryttargårdskyrkan kommer att gemensamt söka ett externt stipendium. Detta externa
  stipendium går att söka fram till 9 februari om du är 25 år eller yngre och sker i samband med att man gör en
  intresseanmälan på webben (se ovan). Glöm inte att betala in 500 kr, om du söker externt stipendium, till Ryttargårdskyrkans bankgiro, 116-9903. Märk med ”TeenStreet” följt av ditt namn. De 500kr du betalar in kommer vara en slags delbetalning av din lägeravgift, du betalar alltså de 500kr i förskott. Ps. Ansök inte till det externa stipendiet om du inte är säker på att du vill åka då denna avgift ej betalas tillbaka. 

  Anmälan och Betalning

  Anmälan till själva lägret ska du göra på Teenstreets egna hemsida www.om.org/teenstreet. Sista anmälningsdag är 24 maj.
  Du betalar bara anmälningsavgiften direkt till OM. Övriga kostnader för lägret går via Ryttargårdskyrkan.

  Resten betalar du in till Ryttargårdskyrkan (OBS! Du får info om hur mycket detta är efter sista anmälningsdagen 24 maj) på Bankgiro 116-9903. Märk inbetalningen med
  ”TeenStreet” och ditt namn. Hur mycket du skall betala beror på hur mycket av förberedelserna du deltagit i.
  Efter sista anmälningsdag, 24 maj, kommer vi sammanställa hur mycket var och en skall betala och snart
  därefter meddelar vi dig via e-post vad du skall betala.

  Bakning

  • För att samla in pengar kommer de som går i grundskolan och gymnasiet sälja hembakat bröd några söndagar.
   De som deltar vid ett givet tillfälle är med och delar på pengarna vid det tillfället. 
  • Du måste personligen delta i försäljningen av brödet efter gudstjänsten för att ta del av pengarna. Du kan inte skicka ett ombud. 
  • Kriterierna för att få ta del av pengarna som samlas in är: baka ett av brödpaketen, lämna in i tid (senast 10.45) & hjälp till i 15 minuter efter gudstjänsten.
  • Du måste ha registrerat dig på intresseanmälan innan du kan vara med på brödförsäljning. 
  • Datum för brödbaken i vår är:
   – 3 mars brödbak, 24 mars (hamburgeförsäljning mellan gudstjänst, innan årsmöte)
   – 7 apr brödbak, 30 apr (Valborg, se info nedan)
   – 26 maj brödbak
  • Det som vi förhåller oss till i år är:
   – välj ett bakpaket (enligt nedan), ta på dig förklädet & sätt igång att baka!
   – skriv en innehållsförteckning som du fäster på påsen.
   – kom till Ryttargårdskyrkan senast (!) kl. 10.45 och lämna in det du bakat till de ansvariga.
   – skriv upp dig på en tid då du efter gudstjänsten kommer stå & hjälpa till med försäljningen i 15 minuter.
  • Du kommer att välja mellan olika bakpaket. Alla dessa bakpaket har ungefär samma värde, vilket gör det mer rättvist då pengarna sedan delas lika mellan de som varit med.
  • Brödpaketen är följande:
   – xxx. 
  • Om du har några frågetecken eller funderingar kring brödförsäljningen ta i förväg kontakt med ???. 

  VALBORG

  För att samla in pengar kommer de som går i grundskolan och gymnasiet sälja hembakat bröd några söndagar.
  Under Valborg, som alla deltagare bör vara med på, har vi både aktiviteter och säljer bröd för att samla in pengar. Vi
  räknar med att alla som kan är med vid dessa tillfällen. De som deltar vid ett givet tillfälle är med och delar på
  pengarna som intjänats det tillfället. (Det går inte att skicka en stand-in.)  Du måste ha gjort din intresseanmälan innan du deltar på Valborgsinsamlingen. (De som ska på konfaläger har en specialdeal, där de lämnar in kladdkaka innan konfalägret börjar, mer info om detta skickas specifikt till dem. Konfadeltagare behöver inte delta i själva arbetet under Valborgskvällen.)

  RAG-race

  RAG står för ”Raise and give” och är ett koncept som använts på lägret flera gånger. Ett RAG-race går till på så sätt att de som springer loppet samlar sponsorer innan loppet som antingen ger en engångsgåva eller ett bidrag för antal varv som personen springer. Den deltagare som vill kan alltså börja samla sponsorer för RAG-race redan innan de åker till Teenstreet.

  För mer information

  Besök gärna: https://www.omsverige.se/ga/teenstreet och https://www.teenstreet.de

  Har du frågor är du välkommen att kontakta:

  • Oskar Åblad, ungdomsledare Ryttargårdskyrkan, oskar.ablad@ryttargardskyrkan.se 0703-291139
  • Ian Lowry, ian.n.lowry@gmail.com
  • Ackie Lowry, ackielowry@gmail.co

  Konfa

  Åk 8 Tis kl 19:00-21:00

  KONFA är Ryttargårdskyrkans och Johanneskyrkans konfirmationsundervisning. Vi träffas tisdagar 19:00-21:00 under ett läsår. Nedan ges en kort presentation av KONFA samt svar på några vanliga frågor.

  Varför ska jag gå KONFA?

  Vi vet att tonåringar är intresserade av andliga frågor och vill prata om sånt som Gud, döden och meningen med livet. Vi tar tonåringars djupa funderingar på allvar. Vill du diskutera livets stora frågor? Vill du testa om Gud verkligen finns? Vill du lära dig mer om den kristna tron? Då är KONFA i Ryttargårdskyrkan och Johanneskyrkan något för dig! Man behöver inte vara döpt för att gå KONFA i Ryttargårdskyrkan eftersom vår KONFA inte är någon bekräftelse av dopet. Man behöver inte ens vara troende utan det räcker med att vilja veta mer om kristen tro.

  Vad gör man på KONFA?

  En konfaträff börjar alltid med någon lek eller tävling. Sedan har vi en samling som till exempel kan innehålla praktiska övningar, samtal, filmvisning och berättelser ur Bibeln eller ur vardagslivet. Efter det är det fika i smågrupper där vi talar om veckan som varit och dagens ämne. Varje samling avslutas med en enkel andaktsstund med bön och ibland lite sång. Ibland träffas vi även hemma hos någon. Hösten inleds med ett konfadygn och i slutet av våren åker vi på ett konfaläger med andra konfagrupper i Östergötland, oftast kring Valborg. Det ingår även i KONFA att gå på ett antal gudstjänster under året.

  Vad kostar det?

  För det första – ingen som vill gå KONFA i Ryttargårdskyrkan och Johanneskyrkan ska behöva avstå av ekonomiska skäl. Kontakta oss om det är ett problem så finner vi en lösning. Grundavgiften är annars 700 kr. Den betalas till Ryttargårdskyrkans Bankgiro: 116-9903. Märk inbetalningen med ditt namn och ”konfa”. I avgiften ingår studiematerial, bibel och konfadygnet. Fika turas vi om i gruppen att ha ansvar för och då även betala. En avgift för vårens konfaläger tillkommer och beräknas ligga på ca 850kr.

  Anmälan för Konfa 21/22 och Konfa2 21/22 är nu öppen: Fyll i detta formuläret: https://forms.gle/vn3jTzyZ3ZASoK1B7.

  Konfa 21/22 startar 5 oktober 19:00 i Johanneskyrkan

  För mer information, kontakta:

  Johanna Uhlin, Ryttargårdskyrkan, 0702-407284 alternativt johanna.uhlin.felaktigryttargardskyrkan.se

  Denice Berglund, Johanneskyrkan, 0739-488852 alternativt deniceberglund.felaktiggmail.com