Ungdom

I en stor församling finns det alltid utrymme för att ungdomar skall kunna få vara tillsammans och möta Gud ihop. Speciellt är det fredagarna som är aktuellt för dessa samlingar där programmet varierar mellan bland annat ungdomsmöte, att ha outreach eller en mer satsig gemenskapsaktivitet. Såklart finns det även tid att fika och bara hänga med vänner.
Inom ungdomsarbetet satsar vi också på Konfa, missionsresor under påsklovet, sportlovsläger och tonårslägret Teenstreet på sommaren.

Läs om Ryttargårdskyrkans hantering av personuppgifter: Personuppgiftsbehandling i Ryttargårdskyrkan.

Enter

Enter

Välkommen till ENTER för dig 13-19 år!

Följ oss på Facebook: ENTER Ryttargårdskyrkan och Instagram: enter.ryttis så ser du varje vecka vad som händer. Är du förälder och vill ha info om vad som händer i vår ungdomsverksamhet? Anmäl dig till föräldramailen. Där skickar vi ut info om ENTER, Konfa och läger m.m.

Vi vill på ENTER utmana och utrusta unga människor till att möta, följa och formas av Jesus. Vi kallar arbetet för ”ENTER” vilket innebär att vi både vill gå in och lära känna Jesus mer men också gå ut med uppdraget att berätta för världen om Jesus Kristus. Detta gör vi genom att ha några olika inriktningar på ENTER.

Nedan berättas om vad vi gör vid de olika tillfällen:

Enter IN: start 19:00 med ungdomsmöte, sedan smågrupper där vi får lära känna varandra mer. Kvällen fortsätter med café och häng! Kyrkan stänger vid 24.

Entertainment: start vid 19:00 där vi oftast kör en lite större aktivitet med allihopa! Ibland finns möjligheten att välja mellan något i sporthallen eller en lugnare aktivitet. Det blir fika, smågruppshäng och en kortare andakt. Kyrkan stänger vid 24.

Enter OUT: oftast start vid 19:00. Här satsar vi på att gå utanför kyrkans lokaler och älska vår stad. Vi hjälper ibland till i Ryd eller Bergas hemkyrka och det kan vara allt från att dela ut inbjudningar till gudstjänster, bjuder på fika, hänger med barn och möter människor med mera. Kvällarna har ibland olika sluttid, men generellt mellan 22:30 och 24.

Enter HOME: En gång per termin möts vi i smågrupperna hemma hos ledarna. Starttid är som vanligt vid 19:00 men var man ses och vad man gör ser olika ut för de olika grupperna. Det brukar finnas tid för fika, häng, lekar, bön och lovsång! Sluttid varierar, men ofta inte efter 24.

Enter drar igång igen den 1 september klockan 19.

Har du frågor angående ungdomsverksamheten tveka inte att höra av dig till:
Ungdomsledare Karin Götestrand 0737-290188

Vi ses!

Sportlovsläger

Det är snart dags att anmäla sig till skidlägret till Sälen som går av stapeln 17-21 februari 2024! Det kommer att bli ett läger med mycket gemenskap, snö & skidåkning, undervisning, bön & lovsång, härligt kvällshäng och mycket annat!

Lägret riktar sig till ungdomar som går på högstadiet och gymnasiet och har ett begränsat antal platser, alltså gäller först till kvarn. Anmälan öppnar onsdagen den 29 november klockan 21:00, och då tror vi att det är läge att vara redo att anmäla sig om man vill få en plats, sist gick de nämligen åt på 3 minuter!

Länk till anmälan

Kostnad
Lägeravgiften kommer att ligga på ca 2600 kr där eventuell hyra för utrustning (från ca 500 kr) och liftkort (ca 1400 kr) för ungdom tillkommer. Du kommer att få din betalningsinformation via mail ett tag efter att du anmält dig.

Stipendium
Vi håller på att söka bidrag så eventuellt kan lägeravgiften komma att sänkas något. Det du kan göra för att sänka just din kostnad är att söka ett individuellt stipendium på 500 kr via EFK Ung Bidragsspåret. För detta krävs att man är medlem i EFK Ung, något de flesta som brukar röra sig i Ryttargårdskyrkans ungdomsverksamhet troligtvis är. Är du osäker på om du är det kan du bli medlem via länken: Medlemskap EFK Ung

Du söker stipendiet genom blanketten som hittas här: Ansokan-EFK-UNGs-Bidragsspars-Enskilt-Stipendium

Vi hoppas att du ser fram emot det här lika mycket som vi gör!

Har du frågor kan du höra av dig till Karin Götestrand på 0737-290188 eller karin.gotestrand@ryttargardskyrkan.se

Påskresa

Från gymnasiet Påsklovet 2024

Under påsklovet finns det normalt möjlighet för ungdomar i gymnasieåldern och äldre att åka på påskresa, inom Europa eller till Mellanöstern i samarbete med organisationen OM.  

Resornas ledord är att betjäna människorna på platsen och i allt ära Gud.

Resorna innehåller bl a: Evangelisation, praktiskt och socialt arbete, möta lokala troende och internationella arbetare, bön, medverkan i gudstjänster, möjlighet till att dela ditt vittnesbörd, undervisning etc.

Ålder: 16 år eller äldre.

Tid: Påsklovet. Exakta dagar bestäms då flygbiljetterna beställs.

Europaresorna riktar sig till dig som t.ex. 

 • Reser på en påskresa för första gången.
 • Vill uppleva hur det är att vara ute i mission.
 • Är speciellt intresserad av mission i Europa.
 • Är intresserad av volontärsarbete.

Resorna utanför Europa riktar sig till dig som:

 • Har varit med på någon påskresa tidigare eller är 18 år eller äldre.
 • Brinner för mission och/eller muslimvärlden.
 • Överväger att satsa på mission för en längre tid.


Bloggen

2024 års blogg kan du läsa om vad som händer under påskresan.

Vill du veta mer vad som hänt tidigare år? Se då bloggarna för påskresorna .

2015
Egypten och Moldavien

2016
Sarajevo och Istanbul

2017
Albanien,

Bosnien,

Jordanien,

Nederländerna,

Rumänien

2018
Bosnien Hercegovina,

Egypten,

Israel,

Italien

2019
Israel,

Italien,

Marocko,

Portugal

2023
Albanien,

Italien


Förberedelser

Förberedelseträffarna inför resan är viktiga för att resan skall bli så bra som möjligt. Notera att de är obligatoriska att närvara på.

 • Vi vill göra vårt bästa för att både förberedelsetiden och själva påskveckan ska bli så bra som det bara kan bli.
 • Vi vill vara öppna för att växa till i vårt lärjungaskap. 
 • Vi gör det vi kan och så tar Gud hand om allt det övriga! J


VIKTIGA TIDPUNKTER

2023

 • Mån 9 okt kl 19:00 – Informationsträff för intresserade ungdomar och föräldrar.
 • Sön 15 okt kl 18:00 – Anmälan öppnar
 • Mån 23 okt och tis 24 okt – Intervjuer med ungdomar som anmält sig

2024

 • Torsdag 18 januari – Påskträff nr 1 + föräldraträff kl 18:30-21:00
 • Onsdag 7 februari – Påskträff nr 2 kl 18:30-21:00
 • Fredag 9 februari – Enter Out  kl 19:00
 • Fredag 8 mars – Enter Out med Ryds hemkyrka. Samling kl 18:30 i Ryds Centrum
 • Torsdag 14 mars – Påskträff nr 3 kl 18:30-21:00
 • Söndag 24 mars – Förbön på gudstjänst + påskträff nr 4 i form av gemensam lunch kl 10:30-15:00
 • Fredag 29 mars – Fredag 5 april – Påskresa
 • Söndag 14 april – Utvärdering + planering inför påskresepresentation 13:00-18:00
 • Fredag 19 april – Presentation av påskresa på Enter
 • Söndag 21 april – Presentation av påskresa på gudstjänst och efter gudstjänst 10:00 – 15:00

PÅSKRESORNAS LEDORD

Att betjäna människorna på platsen och i allt ära Gud!


ANMÄLAN

Anmälan till Påskresor 2024 har stängt.


KONTAKT

Ian Lowry – ian.n.lowry@gmail.com

Ackie Lowry – ackielowry@gmail.com

TeenStreet

13 år och upp 25 juli-2 aug 2024

TEENSTREET 25 Juli-2 Augusti

TeenStreet är ett internationellt kristet tonårsläger arrangerat av OM. Varje år träffas mer än 4000 människor från hela Europa för att vara med på en vecka med lovsång, bibelstudier, smågrupper, sport, skapande och annat kul. Vår målsättning är att jobba tillsammans med Guds församling för att inspirera och utrusta unga kristna människor till att ha en äkta relation med Jesus och reflektera honom i sin vardag. 

Som deltagare är du med tills det år du fyller 18. Sen kan du vara ledare eller volontär och då finns ingen övre gräns.

ANMÄLAN

Nu går det att anmäla sig till årets Teenstreetläger i Tyskland: 

Anmälan till Ryttargårdskyrkan krävs för att vara med på de förberedelserna och insamlingar av pengar inför resan som Ryttargårdskyrkan genomför. För att kunna ta del av det externa stipendiet på ca 2000 kr behöver du anmäla dig senast den 11 februari.

Anmälan till Ryttargårdskyrkan.

När du gjort anmälan till Ryttargårdskyrkan ska du få en rabattkod som du sedan kan använda för att göra den riktiga anmälan till Teenstreet-lägret, den gör du sedan här:

Anmälan Teenstreet

OBS! Du behöver inte ha ett giltig pass för att anmäla dig, men däremot för att få kliva på bussen mot lägret den 25 juli!


Priser

Deltagare 13–17 år:
T.o.m. 31 mars 3250 kr
Fr.o.m. 1 april 3550 kr

Ledare och Serviceteam:
T.o.m. 31 mars 2250 kr
Fr.o.m. 1 april 2550 kr

Bussresa:
Tur och retur till Offenburg från 2700 kr. 


Har du frågor är du välkommen att kontakta:

 • Karin Götestrand, ungdomsledare Ryttargårdskyrkan, karin.gotestrand@ryttargardskyrkan.se
 • Ian Lowry, ian.lowry@om.org

Konfa

Åk 8 Tis kl 18:30-20:30

Konfa är Ryttargårdskyrkans och Johanneskyrkans konfirmationsundervisning. Vi träffas tisdagar 18:30-20:30 under ett läsår. Nedan ges en kort presentation av Konfa samt svar på några vanliga frågor.

Varför ska jag gå KONFA?

Vi vet att tonåringar är intresserade av andliga frågor och vill prata om sånt som Gud, döden och meningen med livet. Vi tar tonåringars djupa funderingar på allvar. Vill du diskutera livets stora frågor? Vill du testa om Gud verkligen finns? Vill du lära dig mer om den kristna tron? Då är Konfa i Ryttargårdskyrkan och Johanneskyrkan något för dig! Man behöver inte vara döpt för att gå Konfa i Ryttargårdskyrkan eftersom vår Konfa inte är någon bekräftelse av dopet. Man behöver inte ens vara troende utan det räcker med att vilja veta mer om kristen tro.

Vad gör man på KONFA?

En konfaträff börjar alltid med någon lek eller tävling. Sedan har vi en samling som till exempel kan innehålla praktiska övningar, samtal, filmvisning och berättelser ur Bibeln eller ur vardagslivet. Efter det är det fika i smågrupper där vi talar om veckan som varit och dagens ämne. Varje samling avslutas med en enkel andaktsstund med bön och ibland lite sång. Ibland träffas vi även hemma hos någon. Hösten inleds med ett konfadygn och i slutet av våren åker vi på ett konfaläger med andra konfagrupper i Östergötland, oftast kring Valborg. Det ingår även i Konfa att gå på ett antal gudstjänster under året.

Konfa 2
Som en fortsättning på konfaåret kan man gå Konfa 2. Konfa 2 har samma upplägg som Konfa 1 och följer materialet för UngdomsAlpha blandat med lite andra inslag. Konfa 2 är ett sätt att dyka ännu djupare i tro med en grupp som man förhoppningsvis är välbekant och trygg med, en försmak av hur det kan vara att ha en hemgrupp/cellgrupp.

Vad kostar det?

För det första – ingen som vill gå Konfa i Ryttargårdskyrkan och Johanneskyrkan ska behöva avstå av ekonomiska skäl. Kontakta oss om det är ett problem så finner vi en lösning. Grundavgiften för Konfa 1 är annars 800 kr och för Konfa 2, 400 kr. I avgiften ingår studiematerial, bibel (för Konfa 1) mat och aktiviteter under konfadygnet etc. Fika turas vi om i gruppen att ha ansvar för och då även betala. En avgift för vårens konfaläger (gäller Konfa 1) tillkommer och beräknas ligga på ca 900kr.

Vi träffas på tisdagar 18:30-20:30 och Konfa 24/25 startar i september.

Länk till anmälan för både Konfa 1 och Konfa 2 finns här: Anmälan

För mer information, kontakta:

Betty Wågbrant, Ryttargårdskyrkan, betty.wagbrant.felaktigryttargardskyrkan.se