Idag stod praktiskt arbete på schemat, teamet skulle hjälpa till på OM’s center här i Bosnien genom att rusta upp lokalen ut- och invändigt. Alla var taggade trots lite sömn och återigen brist på frukost, och innan klockan nio var allihop påväg till basen iklädda arbetskläder. Dagen bestod av renovering av bakgården, dvs en skruttig lekpark och ett par avflagnade betongbjälkar, och en välbehövd vårstädning inne på centret. Medan vissa tog tag i målargrejer och hammare, började andra tömma förråd och putsa fönster. Till allas glädje har vi lärt människorna här termen ”fika”, så efter ett par timmar fick vi ny energi med kaffe och kakor. Efter ytterligare några timmars jobb fick vi ”pita”, vilket enklast kan beskrivas som friterad deg med inbakad ost eller kött (brödälskaren Arvid blev väldigt glad… eller nåt).

I samband med lunchen fick vi höra ett vittnesbörd av en lokal predikant och teammedlem. Hans historia inspirerade oss och gav oss nya insikter om hur livet kan förändras till det bättre med Gud med i bilden. Samma man gav även vissa av oss en guidad tur i Sarajevo genom ögonen av en lokalinvånare häromdan, så vi är väldigt tacksamma för hur han har varit med på vår resa här i Bosnien.

Efter lunch var det återigen dags för jobb, och trots att regnet började dra in så fortsatte vi att arbeta för att slutföra det vi påbörjat. Med målarfärg som tog slut flera gånger var teamet ganska trötta framåt eftermiddagen, men med Guds hjälp lyckades vi dra det sista penseldraget samtidigt som den första regndroppen föll. När vi var klara var alla så gott som utsvultna, och som vanligt löste vi det med en sockerchock. En i OM-teamet hade nämligen köpt drygt 30 bananer och gav oss 5 kg godis. Sammanfattningsvis blev det en riktigt lyckad dag, och både bakgården och lokalen såg välkomnande och färgglada ut, och redo för den nya säsongen!

När vi återvände till huset, genomblöta och nerstänkta av målarfärg, var det dags för familjens spagettifredag. En sådan tillställning innebär helt enkelt att de varje fredag bjuder in alla sina facebookvänner hem till sig, och lagar en massa spagetti. Alla som vill får delta, men idag var det bara vi och en amerikan (tillsammans med hela OM-teamet, såklart). Efter den goda maten, när barnen lagt sig, fick vi sitta och lyssna till föräldrarnas vittnesbörd. Det var något som teamet hade sett fram emot hela veckan. Deras historia var väldigt intressant och lärorik.

Efter en trevlig pastafest och pratstund begav vi oss ner till tjejernas bostad där vi som vanligt körde high-low-God-thing och lyssnade till ännu mer vittnesbörd, ikväll hölls de av Eric och Oskar. En av de mysigaste tillfällena på hela dagen, och något vi alla kommer sakna väldigt mycket när vi återvänder till ett snöigt (?!) Sverige.

Vår långfredag spenderades inte enligt svenska traditioner, då Bosnien är ett till stor del muslimskt land och påsk är inte något man kan fira på samma sätt som hemma. Vi hoppas att er påsk har börjat bra och att ni får en jättebra påskafton!

 

Sakerna framme och lekparken ”will never be the same”

 

Någon är nöjd med sin insats

 

Mackan njuter av sin pita

 

I full gång med renovering av lekplats!

Sretan rođendan säger vi till David som fyller 22 när vi nu passerar tolvslaget!

 

/Ebba och Arvid