En ny dag i Albanien-landet med fängelsebesök, artistnamn och många skratt!

Dagen började som sig bör med en stadig frukost. Efter det hade vi vår vanliga morgonsamling där vi lyssnar till varandras tankar om Filipperbrevet, ber för dagen och stämmer av hur vi mår. Sedan hade vi vår egna quiet time, grävde fram våra pass och såg till att vi var klädda enligt konstens alla regler – på dagens schema stod nämligen fängelsebesök! Efter två ombyten fick vi godkänt och for iväg.

Det var en speciell känsla att komma till fängelset. Vi fick gå igenom en rad kontroller – de kollade våra pass, visiterade oss och sedan ropade de upp våra namn. Med högst godtyckligt uttal ska tilläggas, Björni, Karim, Jacobi Dahalen, Ida Inderlander är några av våra nys artistnamn! Tyvärr hade det blivit fel med våra papper, så hela OM-teamet och Simon fick inte komma in utan fick stanna kvar utanför murarna. Efter att vi passerat de kala rastgårdarna och de många vakterna kom vi in i kyrkan, som egentligen bara var ett tråkigt litet rum. Eftersom de som kunde albanska inte fick komma in, fick vi svenskar leda lovsång på albanska(!). Hoppas att de förstod något. Vi fick alla även berätta kort om varför vi valt att åka till Albanien och om hur mycket Gud älskar dem och vi avslutade vistelsen med att be för och välsigna dem.

Väl ute i friheten igen åt vi en albansk variant av kebabrulle (sufflaqe) åkte vi vidare till vår hemma-arena, kyrkan i Gorre. En av missionärerna här, Whitney från Kansas USA, har pianolektioner med några flickor från byn varje fredag. Just den här fredagen bestämde de sig för att dyka upp när det var tio minuter kvar av lektionen och vi fick se ännu ett exempel på att flexibilitet och viss improvisation är viktigt när man arbetar i länder som är olika Sverige!

På eftermiddagen var det dags för påskgudstjänst. Eftersom alla åker till Tirana på påskgudstjänst i den ortodoxa kyrkan på påskdagen så hade vi påskgudstjänst på långfredagen istället. Det var samma barn som kommit varje dag så egentligen var det ingen skillnad, ”youth ministry”, ”worship and prayer” och ”easter service” har alla inneburit sång, vittnesbörd och lekar tillsammans med ett 50-tal barn och ungdomar. Framtiden är med andra ord säkrad! Efter gudstjänsten lekte vi med barnen, körde ansiktsmålning och några av oss fick möjlighet att be med och för några tonårstjejer de pratat med en annan dag – häftigt!

Väl hemma i Lushnjë åt vi ännu en god middag, körde High, Low, God thing med teamet och OM-gänget och delade HHN (herrens heliga nattvard 🙂 Dagen avslutades med en helgalen lekkväll med hela OM-teamet som arbetar här. Amerikaner, Kosovoaner, Sydafrikaner, Albanianer och svenskaner i en enda röra skrikandes ”prinsessan Estelle” ”Moses” och ”Unicorn” om vartannat.

Vi somnade sedan sött, laddade för vår sista dag i Albanien!
//Albanienteamet genom Karin och Caroline (the awesome leaders)

Skräckblandad förtjusning innan vi fick komma in i fängelset i Rrogozhinë.

Lovsång i fängelset!

Pastor Ermal med två av fångarna

Påskgudstjänst i kyrkan i Gorre

Några av barnen fick vara med och läsa från Matteusevangeliet, bra jobbat!

Kidsen gillade Kevin och hans cykeltrix