Långfredag igen & ett tungt farväl.

Förra fredagen var det långfredag hemma i Sverige, men i Egypten inträffade den veckan efter i år. Detta innebar att vi på förmiddagen promenerade längs med Nilen till den största frikyrkan i Mellanöstern som ligger i just Kairo, för att fira påskgudstjänst. Vi kom dit vid strax innan 11 och fick bra platser med tolkning, hurra tänkte vi tills vi insåg att vi var en timme tidiga, haha! Gudstjänsten drog igång vid 12 med lovsång på arabiska, och trots att det endast var en låt vi kände igen kändes det så gott att få stå där, tillsammans med flera hundra andra kristna och lovsjunga Herren. De flesta sjöng med i lovsången, medan andra nynnade så gott de kunde. Ni kan ju gissa vilka som nynnade. Så i år har vi alltså fått förmånen att få fira långfredagen två gånger, det kallar jag lyx!

gudstjänstdelen

Efter gudstjänsten och ett mål mat i magen begav vi oss ner till Nilen för att åka Falucca ride, vilket innebar en typ av segelbåt. Det var fantastiskt att få känna vågorna gunga lätt och få komma ut på vatten en stund, det tror jag att vi alla tyckte, förutom Ackie kanske. 🙂 Väl ute på Nilen påbörjade vi en utvärdering av veckan. Vi alla fick säga vår höjdpunkt, det som varit mindre bra och något som Gud har gjort under veckan. Personligen tyckte jag att detta var svårt då vi har fått göra så otroligt roliga saker, upplevt så många bönesvar och fått erfara enormt mycket, vilket gjorde att det inte var lätt att välja endast tre saker. På båten delade även Sara sina tankar om några kapitel ur Första Korinthierbrevet, vilket är det brev vi har levt med inför denna resa, vilket kändes som ett fint avslut på våra bibelsamlingar.

faluccafalucca1

När vi alla fått vår dos av vatten, vågor och vind delade vi upp oss i våra taxigrupper och åkte till Khan el-khalili marknaden. Där fick vi chans att handla souvenirer men även buffas och knuffas en hel del med lokalbefolkningen då det var trångt och fullt med folk. Några av oss vågade sig även på att pruta på några varor, vilket är en del av kulturen, och fick fina grejer till bra priser, bra jobbat teamet! Pulsen i staden på en fredagskväll är mäktig. Det är fullt med folk, blinkande neonljus, musik, skratt, rop och högljudda konversationer överallt.

Efter marknaden åkte vi allihop tillbaka till guesthouse tillsammans, vissa mer trötta än andra och gick sedan ut för att äta en sista måltid tillsammans i Egypten. Vissa av oss tålde maten mer än andra, men summa summarum var det en lyckad kväll. Med mätta magar vandrade vi hemåt igen och där samlades vi för att prata om hur vi delar våra erfarenheter med er där hemma och hur vi på bästa sätt kan föra vidare det vi har gått igenom till andra. Väldigt viktigt att prata om då man under dessa typer av resor växer väldigt mycket som person och i sin tro, vilket gör att det kan vara tufft att komma tillbaka till vardagen igen. Men en ordentlig grund har vi fått och en hel hög med erfarenheter på det, så vi hoppas att ni där hemma är redo, för vi har så mycket att berätta!

Vi blev upphämtade av två minibussar som tog oss till flygplatsen mitt i natten. Väl vid flygplatsen tog vi farväl av vår värd, som tagit så väl hand om oss och blivit en självklar del i teamet. Sedan avgick flyget vid 03 på natten och runt 16.00 idag stod vi än en gång utanför Ryttargårdskyrkans dörrar. Tack alla förebedjare och ni här hemma som har varit med oss i böner, ni är SÅ värdefulla.

Det har varit en otrolig resa där vi har fått se nya fantastiska sidor hos varandra, delat det som är tufft men också vikt oss dubbla av skratt. Tack Gud för denna möjlighet, tack för alla vi har fått möta och allt vi har fått uppleva.

park

All ära till HONOM – Alhamdullilah!
Blessings,
Lovisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *