All posts by Moldavien

Avslut på en påskresa

Nu sitter vi i bilen på väg hem från Arlanda, tacksamma och lite trötta. Vid lunch idag satte vi oss i en minibuss och lämnade ett varmt och soligt Moldavien och nu närmar vi oss ett lite kallare Linköping igen.

Igår eftermiddag och kväll fick vi turista runt i Chisinau och äta middag tillsammans med våran ledare Radu och hans fru Ina som har varit en del av vårt team under veckan. Efter att ha sprungit igenom två marknader i en väldig fart och fått ta del av lite storstadspuls åt vi pizza tillsammans.
Under den vecka som har varit har iallafall min mage vuxit i storlek och i suget efter lite efterrätt bestämde jag mig för att köpa vad jag trodde skulle vara en liten cookie (man förväntar sig inte jättemycket för 10 kr). Men in kommer istället ett helt kakfat med 10 cookies på, men men, inget någon av oss grät över, som sagt, tur att magsäcken har vant sig!

Nu ska vi alla hem och smälta det vi har fått vara med om den senaste vecka. Vi har under veckan utmanats gång på gång i att inte veta riktig vad vi kommer göra eller vad vi kommer möta. Vi har istället fått lita på Gud och lita på de olika gåvor han har gett oss och verkligen använda dessa, och jag tror inte det hade blivit något bättre om vi hade planerat mera. Nu fick vi istället verkligen ge plats åt Gud och lite helt och fullt på honom och att han har koll på läget. Vi har fått vara med och be, höra vittnesbörd, berätta vittnesbörd, möta människor som ännu funderade över valet att följa Gud, fått uppmuntra och blivit uppmuntrade och i allt detta ära Gud! Utöver detta lära känna nya vänner, en ny kultur och se ett oerhört vackert land. Allt som allt en grymt bra vecka!

Vi kommer be och fortsätta stötta det arbete som pågår i Moldavien och Bravicea och vi är otroligt tacksamma för alla böner för oss inför och under resan, Gud har vakat över oss, lett oss och vi har känt en otrolig närvaro under många stunder. Fortsätt gärna be både för oss nu när vi kommer hem till “riktiga” livet igen men även för Moldavien och det arbete som pågår här.

Slava Domnului (ära Gud)!
Evelina

Skärtorsdag och fest

I går (torsdag) var sista dagen i Bravicea och i dag åkte vi tillbaka till OM basen i Chisinau. Gårdagen var en spännande dag där vi fick följa med pastorn och se hans arbete i två olika byar i området. Under dagen fick vi göra hembesök där vi lyssnade till människors berättelser, sjöng och försökte uppmuntra och visa på Guds omsorg genom ord och handling. Vi fick bla. möjlighet att hjälpa en äldre kvinna med diabetet att få en blodsockermätare och vi fick också möjlighet att hjälpa en familj genom att förse dem med mat inför påskhögtiden som är denna helg.image

Eftermiddagen avslutades med en barnsamling i byn Bularda. Det var väldigt roligt att se barnen och ungdomarna så exalterade över att vi kom och gav demimage uppmärksamhet. Vi söng och lekte lekar. Jag och Alice Bertilsson illustrerade en bibelberättelse och Alice Andrae delade lite från sitt liv och Radu vår Moldavske ledare berättade vad påsken handlar om. Det har verkligen varit en ispännande vecka. Jag har aldrig varit med om att leva så oplanerat och spontant, så det har varit en utmaning för mig som tycker om att planera.

imageNågot jag tar med mig från denna vecka är Moldavernas beredskap och villighet att dela med sig av sin tro med alla runt omkring. Vi har verkligen fått tillfälle att öva oss att vara spontana och dela våra vittnesbörd och dela från Bibeln. Gårdsgens utmaning blev också den ofrivilliga fastan vi fick pga att alla butikerna var stängda då det i går var skärtorsdag och tydligen en fastedag här i Moldavien, något som vi missade. Kvällen avslutades med getsemaneafton i kyrkan i Brvicea och sedan en barbeque med Moldavska specialiten “mamaliga” en gröt/ett bröd gjort på majsmjöl och sedan “mici” mycket goda grillade köttfärsdjärpar Det var väldigt uppskattat då vi hunnit bli ganska hungriga.image

I dag är det dags att åka tillbaka till Chisinau och OM basen. Denna vecka har vi imponerats av denna församlings stora hjärta för människor, och allt de gör för människor i Bravicea men också i de kringliggande byarna som vi haft förmån att besöka denna vecka. I dag väntar utvärdering och sedan ett kort besök på den lokala marknaden och middag tillsammans med de Moldovska OM arbetarna som varit med oss denna vecka.

Madelen Arvidsson

“Tankar från en lergata” eller “Reflektion från fattigdom” eller “Djupa pastorstankar”

11116163_954857004545302_681858814_nInnan vi lämnade Sverige för att åka till Moldavien visste vi inte alls vad som skulle hända. Vi hade önskat att få göra olika saker men planeringen var inte klar innan. Så här efteråt förstår vi varför. Man vet inte vad som kommer hända för även om man planerar saker ändras de ofta. Igår skulle vi t ex ha ett program för tonåringar men det var sjuåringar som kom. Då gäller det att vara flexibel och improvisera under tiden. Det som är fördelen här är att många uppskattar det lilla. Igår såg vi t ex en gammal tecknad Jesusfilm som hackade var tionde sekund men barnen satt lugnt och stilla kvar och tittade…

11131852_954857017878634_216775939_n

När jag för några dagar sedan stod på en buss ut mot en by visste jag inte vad som skulle hända när jag kom fram men jag är glad över att vi denna vecka har fått följa en lokal församlings arbete. Det påminner mycket om vad vi gör varje vecka hemma i Ryttargårdskyrkan även om skillnaderna så klart också är stora. Men när vi gått och gjort hembesök för att dela ut mat har jag blivit påmind om våra församlingssystrar som varje vecka besöker äldre. När vi leker med barnen som får mat här på eftermiddagarna och läxhjälp tänker jag på fritids osv. Så församlingsarbetet verkar i viss mån likna varandra världen över samtidigt är så klart skillnaderna också stora. Jag uppmuntras och utmanas över att se hur stor skillnad denna lilla församling på bara fyrtio medlemmar kan göra varje vecka. De sätter stora avtryck i byn och byarna runtomkring bland annat genom att ge mat till hundra barn varje vecka och arbeta med en församlingsplantering.

11092553_954857034545299_1011305142_nDenna veckan har vi fått jobba mycket med barn vilket jag inte alls är van vid och inte så bekväm i men jag hoppas ändå vi kan få betyda något vilket jag tror. Idag hade vi ett litet barnmöte på en förskola. När jag stod där på knä med händerna över huvudet och låtsades vara ett hus som en anka bodde i tänkte jag för mig själv, hur hamnade jag här? Ja vad ska man säga, på denna resa har jag gjort saker jag inte brukar i hopp om att det ska få betyda något för någon annan. Framför allt är jag glad över att vi gör detta med en lokal församling som finns kvar vecka efter vecka, de gör de långsiktiga arbetet och vi får lämna små spår. Ett leende, en bön, en uppmuntran. Framför allt lämnar de spår i oss.

Allt gott!

/Sofia Bengtsson

Och i allt tjäna Herren

Imorse (tisdag)vaknade vi och regnet öste ner utanför så även denna dag ändrades plaimagenerna snabbt. Tanken från början var att vi skulle få jobba praktiskt med att hjälpa till att bygga lite på den kyrkolokal som ska upp i Scinoasa, (romska byn) men ordentligt med regn och en väldigt lerig och brant backe satte stopp för detta.

ett snabbt stopp i en alimenare (affär) och vi inhandlade otroligt snygga stövlar för att klara oss igenom dagen, jag hittade till allas glädje ett par med bananer på, nu har jag döpt vänsterskon till B1 och högerskon till B2 🙂image

Istället spenderade vi hela förmiddagen i olika hem hos familjer i denna by, fick lyssna på vittnesbörd från människor, dela lite från Bibeln och ge barnen lite godis och kex. Att få höra vilken skillnad Gud har gjort i många i dessa människors liv och vad det betyder för dem idag är väldigt uppmuntrande att få höra.  Att välkomnas in i deras hem med ensådan värme och glädje gör att man börjar fundera på hur man själv skulle reagera om ett gäng utlänningar plötsligt skulle knacka på dörren hemma och kliva in. Det finns mycket vi kan lära oss av dem!

Lunchen åt vi hemma hos en av familjerna. Fisk, potatismos och egenfångat vildsvin tror vi det var. Och te med otroligt mycket socker i… Vi pratar matskedar in plural!image

De människor i denna by som under de senaste åren fått möta Jesus möts nu varje kväll och har bönemöte, där de sjuger och ber tilsammans. Det finns en längtan hos människorna i denna by över att få lära känna Gud mer och lära sig mer om hans rike. Be gärna för dessa människor hemma.  Många är arbetslösa och lever undersökta förhållanden, många har kommit till tro ganska nyligen från ett helt annat liv med alkohol, slagsmål och mer kriminella bakgrunder.image image

Tack för alla era böner, vi börjar lära oss att leva mer hakuna matatastyle här och gillar livet. Imorgon står det överraskning på schemat, spännande!!

Evelina 🙂  support av Jonathan

Gegga och mojja

Noapte buna!

Vedem pe loc! Detta verkar vara vårat motto denna vecka.

Idag (måndag) fick vi dela ut matpaket till två familjer i bravicea och en chans att dela vittnesbörd, sjunga tillsammans och be.

 

På eftermiddagen trodde vi att vi skulle få jobba praktiskt i kyrkan och utanför, vilket vi kan behöva efter all riktigt god mat vi får här. Men då kom regnet… Istället fick  vi spendera mer tid med barnen på dagcentret och leka lekar. Att få spendera tid med alla dessa barnimage och leka och verkligen glädjas tillsammans är så otroligt fint.

Imorgon är planen att vi ska tillbaka och jobba i Scinoasa, samma by som vi tillbringade söndag eftermiddag i, men som sagt man vet aldrig vad som händer 🙂image

Evelina

Sjungande tanter

Hejsan!

Idag har varit en spännande dag här i Moldavien. Vi gick upp och åt en fin frukost vid klockan åtta. Sedan satte vi tjejer på oss långkjolar och vi gick på gudstjänst. Förutom att Evelina delade vittnesbörd och Jonathan presenterade vårt team så hade vi hand om söndagsskolan. En blandning av planerade och oplanerade aktiviteter, mycket skratt, mycket kärlek och stundvis solsken. Det är spännande att hålla i barnsamling som man fått information om ska vara i 20 Minuter och som sedan ändras till 2 timmar fick vi veta under tiden. Veden pe lock. (Vi får se när vi kommer dit)

Här blir vi behandlade som prinsar och prinsessor. Vi har oftast hög värme i sovrummet, maten fixas för oss och är för övrigt underbar!

Den här eftermiddagen/kvällen har varit annorlunda från något jag någonsin sett. Vi fick åka till en liten by vid bergen där det bodde romer. Fattigt och lerigt. Där fick vi vara med om en 2 och en halv timme lång gudstjänst. Vi var 35 personer i ett rum i som var kanske femton kvadratmeter. Det var mysigt och en av de mest intensiva gudsmötena jag någonsin varit med om. Vi sjöng lovsång som var så äkta att det inte finns… Små gamla tanter i huckle som sjöng “our God is greater” i starka stämmor och en man som trummade hällre än bra med skedar på en stol.  De sa till Sofia som spelade gitarr att spela snabbt! Mycket ös och glädje att prisa Gud.

Någonting som jag verkligen tagit med mig från idag är hur äkta, och personlig Gud är. Der spelar ingen roll hur stor och fin en kyrka är. Det spelar ingen roll hur häftiga instrument vi använder i lovsång. Det spelar ingen roll hur rika vi är eller vilket språk vi pratar. Jesus bor i våra hjärtan. Jesus verkar. Vi är Guds tempel. Det är en sån enorm kraft som finns i oss för att Gud är så enormt stor. halleluja, ingenting är omöjligt. Vi måste våga tro.

blessings

Alice Andrae

Fredag i moldavien

Hej pa er. Alice Berthilson har. tankte beratta lite om varan dag.

idag vaknade vi tidigt for att ga upp och ata frukost. Dock inte Evelina da hennes mobil fortfarande var installd pa svensktid. Vi borjade med frukost som inneholl valdigt mycket socker… Sedan hade vi morgonsamling dar Jonathan gick egenom 1 korintsiebrevet kapitel 1-2. Efter det kom en OM medarbetare och hade med sig lite information som var bra for oss att veta  om moldavien. Blant annat om smycken, hur man halsar pa varandra. Mycket om kulturen!

Sedan akte vi till bussstationen i huvudstaden dar vi fick aka en bussresa pa en timme till en liten by. Det ar har vi ar nu och det ar har vi kommer att bo under veckan. Pastorn i kyrkan berattade lite for oss hur de narmaste dagarna kommer att se ut. Efter det tog vi oss ut i byn for att kolla laget. Vadret var inte det basta da det borjade hagla..

Vi fick aven borja planera en kvall for ungdomar som skulle vara redan ikvall. Det kom ca 25 ungdomar. Sofia berattade om att alla som vill kan folja jesus och att man inte maste bli utvald som larjeunge! Alice andrae berattade sitt vittnesbord.

 

Vi har fatt valdigt god mat har. Vi fick bland annat nagot som hette pellimenne. Det var som pasta med kott i. Nu ska vi ha lite kvallssamling och prata lite om morgondagen.

(tyvarr har vi inga bilder att visa.)

Godnatt!

Resdag

04:24 alldeles för tidigt, resa sig ur sängen, panikpacka det sista och sätta sig i en minibuss till Skavsta. Därifrån hade vi en resdag till Moldavien.  15:00 landade vi och åkte därifrån till basen vi skulle spendera vårt första dygn. Detta är någon som var helt nytt för oss men flexibilitet skall väll vara något bra!

Efter att ha ätit och fått en snabb introduktion till vad vi skall göra de först dagarna sitter vi i ett rum och har haft lite undervisning och sammanfattat dagen. Vi är trötta med glada att vara här.

Vi vet inte hur internet situationen ser ut, men vi hoppas på att kunna uppdatera bloggen varje dag! Ni får helt enkelt se. Be gärna för oss, maten är annorlunda,  vi vet inte vad vi skall göra under veckan och vi är trötta efter en lång dag med resande.

Kl är halv nio och vi är redo för sängen!

Blessings!